Ømme tenner
Når reguleringen settes på tennene begynner tennene å flytte på seg og bevege seg i forhold til hverandre. Det er helt normalt at tennene blir mer følsomme, kjennes ømme og noen ganger verkende. Det er individuelt hvor lenge det varer, men 2-6 dager er vanlig. Man opplever at det avtar etter hvert. Også etter at man har aktivert strengen kan tennene bli litt ømme i etterkant – men da i mindre grad enn da man fikk på reguleringen. Det anbefales å spise myk mat den perioden tennene er ømme. F.eks: suppe, most mat, grøt, yoghurt, nudler/pasta, smoothie. Ved behov kan Paracet kan benyttes etter anvisning på pakningsvedlegget.
Bue som stikker i kinnet
Det er oftest i starten av behandlingen at dette kan oppstå, da det på dette tidspunkt jobbes med veldig tynne og elastiske buer for å påføre krefter som retter opp tennene iht fasongen på buen. Noen ganger blir da buen for lang, eller en opplever at buen hopper ut av tuben (den bakerste klossen). Forsøk å skyve buen på plass eller stikk den inn i tuben igjen med en pinsett el. Får du det ikke til kan du forsøke å dekke til med voks. Alternativt klipper du bort den stikkende enden med en saks, neglesaks eller liten avbitertang.
Munnsår i forbindelse med reguleringen
Man kan få munnsår(‘’gnagsår’’) i leppe og kinn pga reguleringen fordi det er noe nytt og skarpt mot slimhinnen. Benytt da voks som du har fått tildelt og legg det på reguleringen der du har fått sår. Voksen gir en glattere og mykere overflate og virker mindre irriterende mot slimhinnen, som gjør at den gror lettere. Voksen faller lett av ved spising eller tannpuss og er ikke farlig å svelge. Etter hvert blir slimhinnen mer herdet, men slike munnsår kan komme og gå ila behandlingen ettersom tennene stadig flytter på seg. Ha alltid voks tilgjengelig, særlig på ferie/reise og bruk voks etter behov.
Er du ofte plaget med sår pga reguleringen? En vanlig årsak er at man ofte strammer leppene rundt reguleringen eller stadig forsøker å skjule reguleringen når man smiler. Husk at man bør slappe av i leppemuskulaturen.
Løs kloss
Har en kloss (bracket)løsnet, ta vare på den om den løsner fra buen og ta kontakt med oss for å montere den på nytt. Snurrer bracketen rundt på buen, kan du legge på litt voks om den plager deg.
Løs tube
Tube er det bakerste festet på reguleringen. Løsner det, er det lett for at det kan irritere kinnet eller tannkjøttet. Prøv å klippe den av med en saks, neglesaks eller en liten avbitertang. Ta vare på tube og ta kontakt med oss for å montere den på nytt.
Felles for løse klosser eller tuber: Er du tidlig i behandlingsforløpet og det er under en uke til du har time hos oss, trenger du ikke komme om den ikke plager deg. Men gi likevel gjerne beskjed til oss, slik at vi kan gjøre klart for montering på din neste time. Er det imidlertid kort tid til du skal fjerne reguleringen, må du ta kontakt med oss snarest.
Løst bånd
Du kan klippe buen og fjerne båndet dersom det irriterer. Ta vare på båndet og kontakt oss for å feste det på nytt. Bruker du strikk eller nattbøyle i forbindelse med det løse båndet, skal du ikke bruke det frem til båndet er festet igjen. Ta med nattbøylen i tilfelle det er behov for justering.
Forsus apparatur (‘støtdemping’)
Forsusfjærene er montert til overkjeven med klips til ringene på jekslene, og fastklemte metallpinner til buen/reguleringen i underkjeven. Fjær og metallpinne går i hverandre som et stempel og ser ut som en støtdemper. De kan med letthet remonteres og tas fra hverandre. Begge deler sitter likevel fast i hver sin kjeve. Om en metallpinne eller fjær løsner fra festet sitt og henger/stikker ut i munnen, er det lettest å bruke en avbitertang og klippe bort både fjær og metallpinne så nært reguleringen som mulig, slik at det er mulig å bevege munnen og spise uten å tygge på pinne/fjær. NB! Klipp/fjern alltid Forsus apparaturen på begge sider om noe skjer. Ellers vil bittet bli skjevt.
Det er ikke uvanlig med sår i kinnet pga Forsus apparatur. Et tips kan være å legge en ½ fuktet bomullpad mellom apparatur og kinnet så mye som mulig, unntatt når du sover, så vil såret avlastes og vil lettere gro.
Mistet eller ødelagte plater
Ta kontakt med oss så snart som mulig. Vi vil vurdere om det skal lages en ny. Om platen er knekt/ødelagt, men det fortsatt er mulig å bruke den, bruker du platen som foreskrevet frem til du får time hos oss. Husk å ta platen med til timen din dersom.
Dersom dere har hund, vær nøye med at hunden ikke får tak i platen når den ikke er i bruk. Vi har erfaring med at hunder er veldig glad i å knaske på platene!
Løs retainer/støttestreng
Ta kontakt med oss dersom du kjenner at retaineren har løsnet fra en eller flere tenner, eller om den har løsnet helt. Om du har retainer i overkjeven som er løs er det veldig viktig å bruke retensjonsplaten din hele tiden frem til du får retaineren limt på igjen. Platen vil hjelpe å holde tennene på riktig plass.